Elämää Kazakstanissa osa 2

Posted: February 1, 2014 in Uncategorized
Tags:

Sosiaaliset taidot, junat ja matkasuunnitelmat

Ensimmäiseksi haluan kiittää teitä kaikkia mahtavasta lukijamäärästä, joka oli yli 90 000, sekä palautteesta, jonka olen teiltä saanut. Se antaa valtavasti voimaa ja virtaa töiden tekemiseen, kun kotipuolesta ja ympäri maailmaa tulee noin mahtavaa tsemppausta, eli iso hatun nosto ja kiitos vielä kerran teille kaikille!

Blogin suosio yllätti minut housut kintuissa!

Blogi oli suosittu juttu monessa paikassa. 🙂

En ehkä maininnut ensimmäisessä osassa tarpeeksi selkeästi sitä, kuinka hienosti minut on tänne otettu vastaan, niin pelaajat, huoltajat, lääkärit, hierojat, keittiön tytöt ja koko seurajohto joukkueen Presidenttiä myöten. Olo on koko ajan ollut se, että olen ollut todella lämpimästi tervetullut tänne ja siitä asiasta iloitsen täällä jokainen päivä.

Omalla uralla kaikissa paikoissa eivät asiat ole olleet näin hienosti. Kun menin aikoinaan Venäjälle, niin tasan kaksi peluria puhui englantia minulle. Ihmettelin asiaa, että eikö nyt oikeasti löydy enempää pelaajia, jotka puhuisi englantia. Annoin asian olla ja tyydyin siihen. Ajattelin, että opettelen kieltä, niin että ymmärrän. Sitten yksissä harjoituksissa jouduin oman pelaajan mailaniskujen kohteeksi, kun en antanut kiekkoa, joka oli suojuksieni alla ja treeneissä peli käynnissä. Iskuja toiseen pohkeeseen olan takaa ja kaksin käsin, jonka jälkeen annoin suoran palautteen englanniksi ja kuinka ollakkaan, tämä kaveri, joka ei ollut kahteen ja puoleen kuukauteen puhunut sanaakaan lontoota, yhtäkkiä ymmärsikin kaiken! Se kielikurssi päättyi useisiin nyrkin iskuihin ja painiin, jota valmentajat ja pelikaverit seurasivat vierestä ja antoivat meidän ottaa kunnolla yhteen. Hetken päästä joukkueemme kapteeni ja apuvalmentaja tulivat väliin. Onneksi vastassa ei ollut itseäni paljon vahvempi kaveri, koska jos niin olisi ollut, niin siinä menossa olisi varmaan näkynyt hallin kaikki ikkunat yhtä aikaa. No, tämän tapahtuman jälkeen alkoi kuulua ainakin kuudesta eri suusta , että “good morning tough guy!” Näin siis Siperiassa kymmenen vuotta sitten.

Siperia opetti kuvassa olevalle 22 vuotiaalle pojankoltiaiselle monenlaisia asioita.

Siperia opetti monenlaisia asioita.

Takaisin siis tämän hetkisiin tapahtumiin.

Kävimme pelaamassa Rudnyssa ja molemmat pelit voitettiin, 2-6 ja 0-4. Pelasin ensimmäisen nollapelin hyvän puolustuksen avulla. Joukkueessa on hyvä henki päällä ja yhteishenkeä rakennettiin lisää Rudnyssa pitämällä saunailta pelin jälkeen hotellilla. Siinä sitä puhuttiin englantia, venäjää, slovakiaa ja jossain vaiheessa kysyin pojilta suomeksi, että “joko puhutaan suomea” ? Kaikki tuijotti hölmistyneenä minua ja alkoivat nauramaan. Hilpeä tunnelma jatkui, kun puhuin suomea muutaman lauseen esimerkkinä. Selittivät pienen tulkkauksen avulla, että kuulostaa järjettömälle, mutta niin se varmasti kuulostaakin, epäilemättä.

Junalla mennään ja junalla tullaan.

Junalla mennään ja junalla tullaan.

Legendaarinen samovaari, eli venäläinen teenkeitin junassa, josta saa kuumaa vettä tarvittaessa.

Legendaarinen samovaari, eli venäläinen teenkeitin junassa, josta saa kuumaa vettä tarvittaessa.

Ja junan vessa oli kyllä puhutteleva ja tuoksu aisteja huumaava. Kansikin pysyi hienosti auki koko toimituksen ajan.

Ja junan vessa oli kyllä puhutteleva ja tuoksu aisteja huumaava. Kansikin pysyi hienosti auki.

Tulimme Rudnysta siis lauantaina 9 tuntia junalla ja olimme takaisin Kokshetaussa kymmenen aikaan illalla. Tuo junalla kulkeminen on paljon mielekkäämpää, kuin esimerkiksi bussilla reissaaminen, joka tuli tutuksi Ruotsissa. Välillä matkustettiin 14 tuntia bussilla yhteen kyytiin ja siinä menossa alkaa happi loppua välillä ihan oikeasti. Kun lähdimme Rudnyyn junalla, niin minulle kerrottiin, että olet vaunussa ja hytissä numero x. Tajusin heti junaan astuttuani, että taitaa olla parempi odottaa hetki käytävällä, ennenkuin menen katsomaan mistä paikka löytyy, niin hirveä sekamelska siitä sopasta tuli, kun junan ovet aukesivat! Vaikka paikat oli määrätty, niin tiettyjen pelaajien oli yksinkertaisesti pakko päästä istumaan ja nukkumaan siihen samaan hyttiin, missä he olivat edelliselläkin kerralla olleet.  Minua tämä tilanne lähinnä huvitti ja seurasin sivusta, kun suut kävivät ja kirosanat lentelivät sinne sun tänne. No, paikkani minäkin löysin ja pääsin asettumaan aloilleni. Rudnysta pois lähtiessä minulle sanottiin, että mene sinä ensimmäisenä junaan, kun sinulla on isoin varustekassi, joka saadaan pakattua alimmaiseksi hyttiin, jonne kaikkien varustekassit laitetaan. No, eihän siitä ensimmäisenä menosta mitään tule täällä, niin kauhea kiire ja hätä oli muilla päästä sinne, joten taas odoteltiin ja ihmeteltiin.

Saavuttiin lopulta perille Kokshetauhun ja jäähallille, jossa odotti ruoka, jonka keittiön tytöt olivat tehneet meille. Koko päivä ilman lämmintä ruokaa, niin johan maistui herkulliselle maatuskojen sapuskat! Aamulla palattiin työmaalle sorvin ääreen ja käytiin jäällä reilun tunnin verran, siihen lihaskuntoharjoitus, venyttely ja jalkojen hieronta, lounas ja kotiin.

Meidän oma jäähalli, Burabai Arena.

Meidän oma jäähalli, Burabai Arena.

Jäähalli sisältä, isompi katsomo jää kuvan vasemmalle puolelle.

Jäähalli sisältä, isompi katsomo jää kuvan vasemmalle puolelle.

Meidän jäähalliin mahtuu siis noin 1500 ihmistä ja joka kerta halli on loppuunmyyty. Harmittelevat hallin liian pientä kapasiteettia, koska katsojia olisi enemmänkin, jos halli vetäisi enemmän väkeä. Arlan ja jääkiekko on täällä Kokshetaussa iso asia ja monelle viikon kohokohta, kun pääsee katsomaan peliä. Tunnelma on ollut hyvä kaikissa kotipeleissä ja meteli on korvia huumava, niin kovasti ihmiset meitä kannustaa täällä ja se on hienoa!

Kuvassa neuvottelen tuomarin kanssa meidän saamasta jäähystä.

Kuvassa neuvottelen tuomarin kanssa meidän saamasta jäähystä.

Sarjan tasoa on vaikea verrata yhteenkään sarjaan, joissa olen aikaisemmin pelannut. Hyviä ja taitavia pelaajia on ollut tähän mennessä joka joukkueessa, mutta myös niitä, jotka eivät häikäise pelillisillä taidoilla, vaan taidot ovat enemmälti itsepuolustus lajien suunnalta tulevia. Mailalla saa hakata kyllä aika isolla kädellä ilman, että siitä tarvitsee mennä jäähypenkkiä kuluttamaan.

Meidän jäähalli on rakennettu vasta 2009, eli olosuhteet on loistavat moneen muuhun vastustajaan verrattuna. Rudnyssa oli niin kylmä halli, että siellä olisi voinut pakastaa vaikka mansikat! Jäätävän kylmä, eikä asiaa auttanut yhtään ulkolömpötila, joka oli -31.

Pakastin Rudnyssa.

Pakastin Rudnyssa.

Tällä viikolla pelattiin 2 ottelua, joista toinen  hävittiin 3-4 rangaistuslaukauskisassa Nomad Astanalle, joka on nk. Barys Astana KHL joukkueen farmiseura. Ensimmäinen peli hävittiin rangaistuslaukauksilla 3-4 ja en pelannut maalissa. Toinen peli voitettiin 5-4 ja olin maalissa tuossa pelissä. Peli meni lopussa ihan painiksi ja jäällä nähtiin monenlaista tanssiparia. Lopussa kavensivat ilman maalivahtia, mutta peliä oli enää kuusi sekuntia kellotaulussa.

Tänään koin jälleen jotakin uutta, nimittäin urani ylivoimaisesti nopeimman vieraspelireissun! Meidän piti mennä bussilla Astanaan tänään ja huomenna olisi aikainen lento Astanasta Atyrau nimiseen kaupunkiin, jossa pelaa siis Beibarys Atyrau. No, pakattiin varusteet ja lähdettiin ajamaan bussilla kohti Astanaa. Matkaa kesti noin 200 metriä, kunnes tuli ilmoitus, että Atyraun lentokenttä on syystä tai toisesta suljettu. Ei muuta, kuin täyskäännös, varustekassien purku ja kotiin! Pelaamme maanantaina ja tiistaina kotona suunnitelmista poiketen.

Tuossa alapuolella on loppukevennyksenä paikallisen kauneustuotemyyjän toimistosta kuva. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille lukijoille!

Iloisin terveisin, Suomalainen Kazakki #34

Paikallisen Orifl?me yrittäjän toimisto.

Paikallisen Orifl?me yrittäjän toimisto.

Advertisements
Comments
 1. […] Elämää Kazakstanissa osa 2. […]

 2. fongarfongar says:

  loistavaa tekstiä, lisää osa 1 tyylistä, se iski kaikkiin

 3. vaasan sportfan says:

  Moi Puurola!!

  pääseekö jostain katsomaan teidän tilastot/otteluraporteja?

  kiva seurata sun blogi, tsemppiä vaan!!

 4. Tepsu says:

  Kiitos taas kerran mielenkiintoisista kuulumisista. Mukava lueskella ja “kuulla”, miten meillä suomalaisilla menee maailmalla. Tsemppiä peleisin!

 5. Vc says:

  Tsemppiä sinne! Onkohan ne uudet pelivarusteet jo saapuneet?

 6. Jesse says:

  Hyvää settiä taas kerran! Kiva lukea kerrankin kunnon tarinointia eikä yhtään putkeen kirjoitettua heräsin-söin-pelasin-nukuin-heräsin-söin-nukuin-tyylistä blogia.

 7. Jenni says:

  Mielenkiintoinen ja hauska blogi, kiitos!! Piristää päivää lukea tälläistä!

 8. susanna kristiina says:

  Minäkin eksyin tänne iltasanomien kautta ja hyvä kun eksyin!! On aina tosi kiva seurata elämää jossain vähän “eksoottisemmassa” maassa suomalaisen näkövinkkelistä. Tosiaan kulttuuri varmasti hyvin erilainen, mutta mielenkiintoinen. Venäjän ajat kuulostivat aika.. noh.. venäläisiltä 😀 kaveri asui Venäjällä muutaman vuoden ja valitteli juuri tuota, että jos ei osannut kieltä niin ihmiset katsoivat vähän halveksuen englantia puhuvaa. Tosi mielenkiintoisia ajatuksia! lisää odotellessa.

 9. Seppo Heino says:

  Hienoa että viitsit kirjoitella kokemuksia eksoottisista seikkailuistasi siellä jossakin. Tulee mieleen omat työkomennukseni Kiinaan kolmisenkymmentä vuotta sitten ei ollut nettiä, puhelinkaan ei kuulunut mutta kirjeet kulkivat eikä kestänyt kuin reilun kaksi viikkoa saada viesti Suomeen. Ajat ovat muuttuneet.
  kiikkustuolissa sinunkin hieno muistella antiikkista nettiaikaa kun jotain muuta silloin on jo normaalikäytössä.
  Hienoja aikoja siellä kasaakkien parissa

 10. helena says:

  Huippublogi! Kiitos! Näytä niille!

 11. Antti says:

  Harmi kun et tullut tänne Uumajaan, Björklövenillä on nyt 11 tappiota putkeen ja mv Raycroft vuotaa kuin seula. Resurssit taitaa talouspuolella kuitenkin olla sen verran paremmat, että koivunlehdet lentävat melkein kaikkiin vieraspeleihin (kun taas ilmeisesti haavanlehdet menevät junalla). Loistava blogi!

 12. Samu247 says:

  Huhhuh, mahtiblogi! Jatka toki kirjoittelua, tämä oli pakko laittaa seurantaan.

 13. niina says:

  hauska blogi ja tsemppii peleihin:)

 14. Hs says:

  Tere täältä Oulusta! Enpä ole lukenut koskaan mitään blogeja tai muita someja, mutta tämä sun kirjoittelu oli niin mielenkiintoinen että tälläisen viiskymppisenkin oli alettava lukeen. Mielenkiintoisia juttuja siellä itämaissa tapahtuu ja kaikki pitää ottaa vastaan, lyhyetkin pelireissut. Jatketaan tämän lueskella ja tsemppiä kaikkiin peleihin. Suomalainen pärjää aina ja kaikkialla…

 15. P.Bure says:

  Tekstit kuten meininki vaan paranee,kiitos näistä…Tsemppiä ja koppeja.Onks koko sarjassa muita suomalaisia?…erikoisen pienet katsomotilat noin uudessa hallissa..?Noh,eipä vissiin kylmemmästä päästä kumminkaan..

 16. MMV says:

  Loistavaa tekstiä! kolumnia pystyy uran jälkee, jos “kynä” pysyy noin hyvin käsissä. hienoja perspektiivejä tarjoat meille suomalaisille!

 17. Riku says:

  hienoa tekstiä taas Joni! terveisiä täältä Ylivieskasta!
  #35 ROY if u remember! 😀

 18. Mp says:

  Hieno blogi! Näitä on kiva lukea.
  Tsemppiä peleihin.

 19. Juti says:

  Kiitos hienoista lukuelämyksistä! Vanha sanontahan menee, että ihan sama mihin maailman kolkkaan menet, niin sieltä löytyy joku suomalainen. Ja se on se ainoa, jolla on lippalakki päässä. Pidetään lippa korkealla!

 20. elessar43 says:

  Tattista taas! Klikkailinpa tuossa wikipediasta artikkeleja ja tutustuin vähän paikalliseen lätkämeininkiin, tuli tämmönen blogi vastaan: http://www.mikedanton22.com/kazakhstan-true-story-2/. Eli hyvä että menny sulla ainakin sielläpäin paremmin kuin tällä jantterilla.

 21. Juha says:

  Hirveän mielenkiintoinen blogi! Yleensä Venäjälle / itä-eurooppaan muuttavat suomalaiset keskittyvät kertomaan asioiden erilaisuudesta vain hyvin negatiiviseen sävyyn, mutta tässä blogissa huumorinkukka kukkii 🙂 Isot plussat kuville. Hirveästi tsemppiä sulle sinne Kazakhstaniin, hyvää seikkailua 🙂

 22. Tret Jak says:

  Hahaa hauskaa tarinaa, jatkoja odotellaan. Tsemppiä peleihin Joni :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s