Elämää Kazakstanissa osa 3

Posted: February 7, 2014 in Uncategorized

Joulumieli, tiukat taistot ja kaiken maailman herkut

Postasin lauantaina edellisen blogin ja en kommentoinut varusteasiaa sen enempää tuossa toisessa osassa, koska luulin, että saan odottaa varusteita Utsjoen juhannushiihdoille asti. No, sunnuntaina hallille mentyäni ja siinä aamupalaa syödessä meinasi mennä corn flakesit väärään kurkkuun, kun ravintolan ovi aukesi ja sieltä lennähti nenäni eteen juuri ne varusteet, jotka oli tänne tilattu jo ennen tuloani! Kyllä siinä melkein mieli herkistyi, kun katselin kiiltävän valkoisia upouusia varusteita ja kiittelin useaan otteeseen niistä. Olo oli kuin pikkupojalla ja mieli teki raahata ne kämpille ja nukkua niiden kanssa, niin paljon niitä odotin! Täytyy tässä samalla kuitenkin toivoa, että nuo upeat ja kiiltävät suojat eivät näytä kohta enää valkoisilta, vaan ovat täynnä mustia läiskiä!

Uudet varusteet, vitivalkoiset ja tosi hienot! #onnellinen

Uudet varusteet, vitivalkoiset ja tosi hienot! #onnellinen

Pääsin siis sunnnuntaina uusien kamojen kanssa treenaamaan ja maanantaina olikin ensimmäinen todellinen testi edesssä, kun pelasimme Beibarys Atyrauta vastaan kotona. Varusteet toimivat loistavasti, mutta hävisimme taistelun 0-2. Peli oli tiukkaa vääntöä ja tuo joukkue oli kovin tähän mennessä kohdatuista. Selkeällä ja erittäin kurinalaisella systeemillään pakottivat meidät pyörimään suurimman osan pelistä nurkissa. Maalit vastustaja teki rangaistuslaukauksesta ja toinen maali epäonnisesti oman puolustajan lavasta omaan maaliin. No, kaikki kiekot on periaatteessa torjuttavissa ja eräs entinen maalivahtivalmentajani sanoi joskus, että 1.kiekkoon on 100% mahdollisuus ehtiä, 2.kiekkoon 75%, 3.kiekkoon 50% 4.kiekkoonkin on vielä 25% mahdollisuus. Tuo ajatus on säilynyt kirkkaana omassa mielessä siitä asti, kun hän sen minulle henkilökohtaisesti kertoi, eli älä koskaan suorista selkää, vaan taistele jokainen tilanne loppuun asti niin treeneissä, kuin peleissäkin. Terveiset tässä samassa siis Urpo Ylöselle, jonka valmennettavana sain kunnian olla kaudella 2005-2006 TPS:ssa.

Toinen peli oli tiistaina samaa joukkuetta vastaan ja sen me voitimme 3-2 loistavan taistelun päätteeksi. Saimme vapaapäivän keskiviikolle ja sain pelin jälkeen kutsun slovakialaisilta tulla syömään heidän tekemäänsä gulassia, nam! Syöjiä oli 8 miestä ja kattila ainakin 10 litran kokoinen! Ruoka oli tosi maukasta ja seura loistavaa, mukana oli myös joukkueemme yksi huoltajista ja yksi Kanadan kaveri.

Satakiloisen pakin tekemä gulassi oli todellista herkkua!

Satakiloisen pakin tekemä gulassi oli todellista herkkua!

Meidän joukkueessa on siis 9 kazakstanilaista, 6 venäläistä, 6 slovakialaista, 3 kanadalaista, 2 latvialaista ja yksi suomalainen. Pääkieli pukukopissa on luonnollisesti venäjä ja otan siitä joka päivä irti sen minkä saan. Edellisellä reissulla Venäjällä ollessani, kun kysyin silloin tällöin pelikavereilta, että mitä valmentaja nyt sanoi, niin olin oikeastaan onnellinen, etten enempää sitä ymmärtänytkään, selvisi aika paljon pienemmällä stressillä päivittäin. No, toki haluan kielen oppia ja joka päivä jonkun uuden sanan tai lauseen sitä hoksaa. Lapset opettelevat täällä niin kazakkikieltä, kuin venäjääkin koulussa. Kazakki kieli on aika haasteellinen, näin olen asian ymmärtänyt. 

Meidän pyhä paikka, eli pukukoppi.

Meidän pyhä paikka, eli pukukoppi.

Suomalaisen kazakin #34 oma mesta.

Suomalaisen kazakin #34 oma mesta.

Ruokapuolella täällä ei kyllä nälkään pääse kuolemaan ja piimälle, joka on oma päivittäinen ruokajuoma kotipuolessa, löysin jo edellisellä reissulla loistavan paikkaajan, eli kefirin. Kefir on Tiibetiltä ja Kaukasukselta lähtöisin oleva maitojuoma, joka on joko tavallista maitoa tai vuohenmaitoa, johon on sekoitettu edellisestä erästä kefiirinsiemeniä ja sen jälkeen seoksen on annettu käydä, jolloin tuloksena on piimää muistuttava, mutta omintakeisen hapan maku. Keittiön tytöillä on aina kefiriä jääkaapissa ja omasta jääkaapista sitä löytyy myös. Venäjällä kefiriä juotiin välipalaksi aina puoli litraa ja se pitää kylläisenä jonkun aikaa.

Hapan maitojuoma, joka maistuu hieman piimälle.

Hapan maitojuoma, joka maistuu etäisesti piimälle.

Lounas hallilla ja kefiriä lasissa tietenkin.

Lounas hallilla ja kefiriä lasissa tietenkin.

Huomenna kotona vastaan asettuu Arystan Temirtau, joka on myös yksi sarjan kovimmista joukkueista. Joukkueessa pelaa myös neljä suomalaista kenttäpelaajaa ja on hienoa nähdä jäällä kotimaistakin taitoa. Kollega pelaa huomisen pelin, joten itselle huominen tarkoittaa treenipäivää, jolloin voi tehdä enemmän omia juttuja aamujäällä ja punttisalilla. Meidän jäähalli on nk. monitoimiareena, joka pitää sisällään ison punttisalin, uimahallin, kampaamon ja kahvilan. Kampaamoon ei ole ollut kauheasti asiaa, kuten alapuolella olevasta kuvasta tulette huomaamaan, mutta punttisali on tullut tutuksi luonnollisesti.

Pukeutumisesta sen verran, että olen huomannut ihmisten halun ns. sulautua väkijoukkoon, tummat värit ovat varmasti ikuinen trendi täällä. Itsellä tuo joukkoon sulautuminen on onnistunut yhtä hyvin, kuin elefantin ja kärpäsen parittelu. Sinivalkoraitainen pipo, vihreänkeltainen untuvatakki ja nutipää ei jää kyllä huomaamatta ihmisiltä tuolla kadulla. Vapaa ja oma valinta tämäkin siis. 🙂

Blogin loppuun haluan välittää teille arvoisat lukijat jo monesti mainitsemani keittiön tytöt, jotka ovat sulattaneet tämänkin karpaasin sydämen monenlaisilla keitoilla ja muhennoksilla ja ennen kaikkea lämpimillä hymyillään! Aurinkoista, iloista ja rentouttavaa viikonloppua kaikille lukijoille tuon kuvan myötä ja palataan taas blogille, kun aika on kypsä! 😉  Eli ei muuta kuin näkemiin, do svidaniya!

Keittiön tytöt ja meikäläinen. :)

Keittiön tytöt ja meikäläinen. 🙂

Parhain terveisin, suomalainen kazakki #34

Advertisements
Comments
 1. Tepsu says:

  Toivottavasti saat valkoisiin varusteisiisi erittäin paljon mustia täpliä. Miten siellä näkyy alkaneet olympialaiset? Avajaisia telkkarista katselin ja aika huikeelta näytti. Syö hyvin ja kasva peittäväksi koppariksi! Kiitos tosi paljon, että jaksat kirjoitella meille kuulumisiasi!

  • puuru34 says:

   Kiitos paljon! Olympialaisia tuli katsottua se minkä ehti. Aika vähän näyttivät jääkiekkoa, mutta tärkeimmät pelit pääsin näkemään ja hiihdon hienot mitali suksimiset. 🙂

 2. Suokkari says:

  Taas todella nautittavaa luettavaa!! Jos joskus lopettelen kiekon peluuta ehtoopuolessa, niin kirjailijan ura odottaa ihan selvästi! Kiitoksia taas kuulumisista! Tsemppiwä peleihin!

 3. Eija says:

  Jo mun mummuni tykkäs kekkeripiimästä eli sitä sai ainakin Tampereella jo 60-luvulla. Suomalaista siis…, mut toi oikee kefiiri tarttee olla todella hyvää.
  Muuten, miten hirveesti noi sun varustees täytyy oikein painaa?! Miten paljon lähtee muuten sun painosta ottelun aikana?
  Kiva että erotut harmaasta massasta ja että arvostat niitä keittiön tyttöjä; kerro terveiset heille täältä Ruotsista.

  • puuru34 says:

   Kiitos, kerrotaan!Varusteita en ole ikinä testannut, paljonko ne painaa. Varustekassi painaa n. 35 kg, kun siellä on kaikki mitä tarvitsen peliin mukaan. Painoa lähtee riippuen pelistä varmaan noin. Kilosta kolmeen kiloon. 🙂

 4. Heikki Mäenpää says:

  Terveiset kosteasta Suomesta.

  Ihan selvästi alkaa karpaasi kotiutua!!!
  Siitä kielen opiskelusta…minulle joku joskus sanoi, että nopein, miellyttävin ja tehokkain tapa oppia kieli on hankkia henkilökohtainen kotiopettaja .)!! Koita ny kuitenkin keskittyä myös kieleen!

  On varmasti hieno kokemus..nähdä asioita uudelta kanntilta, saada uusia ystäviä eri kansallisuuksista ja laajentaa ajatusmailmaa ja saada siitä vielä ilmeisesti maksukin :), edes jonkinmoinen.

  Valitettavasti itse pohjanmaan metsissä syntyneenä ja varttuneena, vaikka olen paljonkin mailmaa työssäni kiertänyt, pääsin syventymään todella uudenlaiseen kulttuuriin vasta 2008 Ukrainassa, siis ihan siinä naapurissa ;)!

  Mieli tekis tulla ktsomaan joku … tai muutama pelisikin. Kunhan aikaa löytyis?

  Terkkuja Espoosta ja tsemppiä!

  • puuru34 says:

   Tervetuloa! 🙂 Kyllä se kotiopetus varmasti tehokkain tapa on oppia, mutta paljon oppii päivittäin, kun on siihen mielenkiinto olemassa. Kyllä tänne on hienosti kotiuduttu, pitkälti näiden ihmisten ansiosta, joiden kanssa olen päivittäin tekemisissä.

 5. Zake says:

  Taas mielenkkintoista luettavaa, kiitos siitä! Kuvia ei ikinä voi olla liikaa, lisää vaan jos jaksat nappailla! Ja kaikki kuvat ovat tervetulleita.

  Mikä on uusista ruokatuttavuuksista mieluisin? Tämän kefiirin lisäksi siis. Mites tuleeko naapurimaan olympialaisia seurattua?

  Tsemppiä sinne peleihin ja arkeen, uutta kirjoitusta taas odotellessa 🙂

  • puuru34 says:

   Hevosenlihapasta on tosi hyvää, samoin manti, pasta jossa on lampaan tai hevosenlihaa sisällä. Kaikki ruoat pääsääntöisesti hyviä, ei valittamista. 🙂

 6. Seija says:

  Kefiiri on todella hyvää. Suosittelen venäjän kielen opiskelua. Helpottaa arkielämää, vaikka joukkue onkin kansainvälinen

 7. Expat Almaty says:

  Otshen harasoo! Joko sun seurakaveritkin lukevat blogiasi? ;))

 8. +4 reitee says:

  Mite jäbä otti noi lyhyet reisiosat uusii patjoihin!? Kohta lie nekin mukavan S:llä! 😉 Onko toi sun panssari Pallasi, kun ei tuosta selkäpuolesta käy ilmi? Tsemppiä jatkoon =)

 9. Ville says:

  Blogisi on erittäin mielenkiintoista luettavaa ja kiitokset, että jaksat päivittää kuulumiset tänne. Käyn melkein päivittäin tarkistamassa, löytyykö jo uutta tekstiä. Jääkö teille paljon vapaa-aikaa pelien ja treenien lomassa?
  Tsemppiä peleihin ja terveisiä kotosuomesta!

  • puuru34 says:

   Kiitos! Vapaata on vaihtelevasti, ensimmäinen 3 viikkoa meni täysin ilman vapaapäiviä, sittemmin on ollut yksittäisiä päiviä silloin tällöin. Ihan riittävästi tosin, hyvin jaksaa.

 10. Kyny says:

  Joni, mahtavaa settiä, mukava seurata 🙂 Tilaamallemme blogille näkyi olevan muitakin lukijoita. Viikonlopputerveiset Koillismaalta! Hyvää ystävänpäivää myös, T & S

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s