Elämää Kazakstanissa osa 4

Posted: February 16, 2014 in Uncategorized

 

Hei taas kaikki arvoisat lukijat!

Kiitos palautteista ja kysymyksistä viestiosiossa. En ole ehtinyt niihin vastata, enkä lupaa varmaksi, mutta yritän kahlata ne läpi joku kaunis päivä ja vastata kysymyksiinne. 🙂

Täällä pelit jatkuivat viime lauantaina suomalaisten miehittämää Arystan Temirtauta vastaan. Itsellä oli lepopäivä tiedossa lauantaille, mutta ensimmäisen erän jälkeen tulikin komennus maalille, kun tilanne oli 2-2. Peli oli kahden hyvän joukkueen iloisen raikasta pelaamista päädystä päätyyn, maalipaikasta maalipaikkaan ja ottelu päättyi 6-4 meidän voittoon. Seuraavana päivänä saman tyylinen peli, joka päättyi samoin lukemin 6-4 meille. Pelit olivat ihan hyvää harjoittelua tulevaa mahdollista playoff vastustajaa vastaan. Omat pelit oli ihan ok, mutta kuuden maalin verran jäi parannettavaa. Viime viikon alkupuoli oli kovaa harjoittelua. Kaksi kertaa päivässä jäätä, voimaharjoittelua ja ohjattua kuntopyöräilyä. Selvennykseksi tuo sana “ohjattu” tarkoittaa siis valmentajan tekemällä ohjelmalla tehtyä kovaa kuntopyöräharjoitusta. Valmentaja sanoo kauanko ja kuinka kovilla vastuksilla poljetaan ja me pojat poljetaan sen jälkeen niin, että tuntuu sille, kuin pääsisi oikeasti eteenpäin sillä pyörällä.

Sitten tämän viikon muihin, voisiko sanoa aika oleellisiin asioihin. Menin tiistaina toistamiseen harjoittelemaan hallille ja kuulin sanat “tenge” ja “dollar” ja toisinpäin ja jatkuvasti oikeastaan kaikkien suusta. Tietysti kiinnostuin ja kysyin, että mikä on päivän kuuma puheenaihe. No, yksi pelikaveri kertoi, että tänä päivänä Kazakstanin tenge on devalvoitu noin 20%! Eli paikallisen valuutan, eli tässä tapauksessa tengen arvoa on alennettu tarkoituksellisesti suhteessa muihin valuuttoihin. No, tottakai olin yllättynyt, vaikkakin tiesin luonnostaan, että numerollisesti isojen rahamäärien kanssa, kun pelataan, niin tällaisessa paikassa se on vain realismia.

Tässä on tuhannen tengen seteli, joka vastaa uudella kurssilla noin neljää euroa.

Tässä on tuhannen tengen seteli, joka vastaa uudella kurssilla noin neljää euroa.

 

Keskiviikkona kävin tutustumassa paikalliseen ostoskeskukseen, joka sijaitsee noin 3 kilometrin päässä jäähallilta. Ostari on neljäkerroksinen ja sieltä löytyi paljon lasten vaatekauppoja, turkkikauppoja, ruokakauppa, kampaamo, apteekki, luontaistuotekauppa ym. Toisessa kerroksessa oli kolme pikaruoka ravintolaa ja kaikki olivat samassa rivissä ja ei ollut vaikea huomata, mikä niistä oli suosituin. Yhdessä oli kymmenen metrin jono ja kahdessa muussa ei asiakkaita juuri ollenkaan. Menin ja tulin taksilla kylmän sään vuoksi. Sää täällä on ollut aika ajoin tosi kylmä ja päivän vakio lämpötila on ollut aikalailla -20 ja -30 välillä. Joku aika taaksepäin mittari oli näyttänyt -41 ja tuulta, joka jäädyttää kyllä karvaisimmankin olion. Pilvisiä päiviä on ollut tosi vähän ja aurinkoa olen saanut ihailla melkein joka päivä, se on ollut kyllä kivaa kaamoksen jälkeen.

Neljän kerroksen kauppakeskus "Rio".

Neljän kerroksen kauppakeskus “Rio”.

 

Torstaina harjoiteltiin jäällä ja valmistauduttiin kohtaamaan tämän sarjan jumbojoukkue Torpedo. Vastustajan joukkue on heidän kaupungin ns. farmijoukkue Venäjän VHL sarjaa pelaavalle joukkueelle. Torpedon kotikaupunki on itä-Kazakstanissa sijaitseva Ust-Kamenogorsk. Kaupungissa asuu reilut 300 000 ihmistä ja kaupunki tunnetaan vahvasti kaivostoiminnasta, kupari, hopea, sinkki ja lyijy ovat suurimmat ja tärkeimmät kaivannaiset.

Oli sovittu viikkoja sitten, että meidän kolmas maalivahti, joka ei ole saanut pelin peliä pelata tällä kaudella saisi olla maalissa noissa otteluissa. Hän pelasikin hienosti perjantaina ja voitimme pelin 9-1. Lauantaina laittoivat minut kuitenkin maaliin, kun meidän kokoonpano oli vajaa, paljon miehiä riveistä pois mm. kuumeen takia, niin eivät halunneet ottaa riskiä sen suhteen, jos pelistä tulisikin haastava. Se päivä ei koittanut koskaan, vaan peli oli kahden erän jälkeen 13-0 ja katsomossa varmaan ihmisillä oli myötätunto tuon joukkueen puolella. Ihan hyviä nuoria pelimiehiä, mutta pelin perusperiaatteet välillä aivan hukassa ja maalivahdeilta lipsahti välillä myös helpohkoja maaleja sisään. Viimeksi kun olen tuollaisessa pelissä ollut, taisi olla E-junioreissa Haapavedellä, kun peli vihellettiin poikki tilanteessa 15-0. Tämä peli päättyi siis 14-1, nollapeli meni viimeisessä erässä ylivoimamaalin myötä. Mielenkiintoinen peli, koska torjuntoja oli kuitenkin 33 kpl ja jonkun maalipaikankin saivat rakennettua. Yhtä kokemusta rikkaampana siis taas!

Ruokapaikkoja olen kyllä löytänyt hyvällä prosentilla täältä ja täytyy sanoa, että ravintoloiden herkut ovat vieneet kielen mennessään! Vähän riippuen mitä syö näissä tämän kaupungin parhaissa paikoissa, niin yleensä selviää kymmenellä eurolla, söi sitten entrecoteen, sushia tai pizzaa. Tuossa parista ruoasta kuvat, jotka on syöty Sarmat nimisessä ravintolassa, jossa on aivan loistava palvelu ja herkulliset ruoat sushista lähtien. Mainittakoon myös se, että huonoon palveluun en kyllä ole törmännyt täällä missään, vaan aina on ystävällinen ja hymyilevä palvelu.

Hevosenlihapasta, joka oli herkkua.

Hevosenlihapasta, joka oli herkkua.

Sushi hienolla puulautasella tarjoiltuna,jota parempaa en ole saanut kyllä missään ikinä!

Sushi hienolla puulautasella tarjoiltuna, jota parempaa en ole saanut kyllä missään ikinä!

Kaupan siisti kalatiski, josta saa jos jonkin sorttista silakkaa.

Kaupan siisti kalatiski, josta saa jos jonkin sorttista silakkaa.

 

Ensi viikko on reissuviikko, kun lähdemme tiistai-iltana junalla Pavlodariin pelaamaan kauden viimeisiä runkosarjan pelejä. Tulemme myös junalla takaisin, mutta itse jään Astanassa pois kyydistä odottamaan kovasti ikävöimääni naista, joka saapuu yölennolla sunnuntaina aamuyöstä Astanaan! Tulemme sunnuntaina illalla takaisin Kokshetauhun ja seuraava viikko onkin sitten jo playoff aikaa, jes! Mielenkiinnolla odotan Hannan näkemyksiä tästä paikasta, sillä itse olen kotiutunut tänne vallan mainiosti!

Näihin kuviin ja tunnelmiin haluan toivottaa kaikille mukavaa alkavaa viikkoa ja loppukevennyskuvana toimikoon meidän jengin uusi “uima-allas”, joka on ns. palautteluallas. Se täytetään jäisellä vedellä ja hypätään itse sekaan! Kyseessä on kotitekoinen avanto siis, joka auttaa lihaksia palautumaan kovasta rasituksesta. Moikka, paka!

Meidän kylpylä. :)

Meidän kylpylä. 🙂

 

Aurinkoisin terveisin, suomalainen kazakki #34

Advertisements
Comments
 1. Tepsu says:

  Hieno oli taas kuulla kuulumisia. Hyvä, että jaksat kirjoitella. Tsemppiä pleijareihin!

 2. Dactyl Spondee says:

  Ärjyyttä, kurjuutta, hienoja juttuja, ainutlaatuisia kokemuksia ja mielenkiintoisia hmisiä. Kuulostaa ihan loistavalta. Tuskin kaduttaa pätkääkään, että lähdit?

 3. Jerppis says:

  Kazakstanilainen 20 hengen kylpyamme. Pääseekö maalivanhti sinne ensimmäisenä vai viimeisenä? 😉

 4. Dactyl Spondee says:

  Ihan sama kai sen ammeeseen pääsyn järjestyksellä on kunhan on lämmintä ja mukavaa ja pytyssä sen verran kokoa ettei tarvii ihan ns. tappituntumalla istuksia. Kaikki muu meneekin jo turhan hifistelyn puolelle.

 5. SaiPa! says:

  Mielellään näitä lukee, ja samalla on tullut opittua jotain Kazakstanista, kiitoksia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s